top of page
Zoeken
Foto van schrijverSarina Baeyens

Waarom is snuffelen zo belangrijk?

Waarom snuffelen honden?

Omdat het stress vermindert!

Sommige hondeneigenaren kunnen er gek van worden, hun hond wil overal snuffelen en ruiken. Ieder bosje, struikje of paaltje moet hevig besnuffeld worden. Het rondje lijkt eindeloos te duren, soms wordt de eigenaar zelfs gefrustreerd. Daarnaast bestaan er ook honden die weinig snuffelen, ze lopen gewoon maar mee met hun eigenaar, of zijn zo op de omgeving gefocust dat ze bijna vergeten te snuffelen!

Natuurlijk instinct Snuffelen is voor honden heel natuurlijk gedrag. Een hondenneus kan wel 100.000 keer beter ruiken dan onze neus. Waar wij misschien een parfum van een voorbijganger kunnen ruiken, is de hond in staat (sommige beter dan anderen uiteraard) te ruiken uit welke ingrediënten het parfum bestaat. Maar niet alleen dat kunnen ze ruiken, ze kunnen zelfs ruiken wat deze voorbijganger zojuist gegeten heeft, en ruiken of de voorbijganger bijvoorbeeld gestrest is, of zelfs of zij zwanger is! Gelukkig zijn de meeste honden niet zo duidelijk gefocust op de voorbijgangers, anders werd iedere wildvreemde 'besnuffelt', maar zijn ze meer geïnteresseerd in de luchtjes van andere honden en andere dieren.

Informatie over de omgeving De urine van andere honden kan ze vertellen of het van een reu of teef is, en ook hoe deze hond zich voelt. Loops, gestrest, ziek? Het is allemaal te ruiken. Door goed te kunnen snuffelen, leert jouw hond de honden om zich heen zo een beetje kennen. Dit kan hem helpen zijn omgeving in kaart te brengen, en geeft hem meer zelfvertrouwen over de wereld om hem heen.

Snuffelen stimuleert de hersenen, het laat de hond nadenken en bedenken over wat hij ruikt, en onderzoeken waar de geur vandaan komt. Daarmee is het een geweldige mentale uitdaging. Dit is minstens net zo belangrijk als fysieke uitdaging. Valt jouw hond uit naar andere honden, is hij gestrest of reactief? Door voldoende voor mentale uitdagingen te zorgen, kunnen probleemgedrag en depressies voorkomen worden. Soms kan het snuffelen onderweg tijdens de wandeling averechts werken, dan reageert een hond erg opgewonden of angstig op andere honden en wanneer ze dan de geur van andere honden ruiken beangstigd dit ze of worden ze er erg opgewonden van. De hond wordt een beetje overweldigd. Wanneer je dit ziet gebeuren (je zal dan merken dat de hond juist minder tevreden is na een snuffel-wandeling of hij is veel meer opgewonden dan normaal, of hij staat met een gedrukte houding te snuffelen) geef deze honden dan juist de mogelijkheid tot snuffelspelletjes op eigen terrein, of bekend terrein. Zo voldoe je wel aan de natuurlijke behoefte, maar dan op een manier die de hond helpt.

Snuffelen ontspant een hond Door de hond te laten snuffelen, en vooral ook 'uit te laten snuffelen' kan hij ontspannen. Het centrum in de hersenen waar emoties gereguleerd worden (het limbisch systeem), staat rechtstreeks in verbinding met de olfactorische receptoren (de geurreceptoren) in de neus. Door de hond te laten snuffelen, zorgen we er dus voor dat het stressniveau laag blijft, of gereduceerd kan worden. De hond kan zijn emoties beter reguleren. Voor honden die uitvallen naar andere honden is het dus erg belangrijk om tussendoor genoeg te kunnen ontspannen



21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page